Syukur Mata Abah Selamat Dari Jadi Buta Akibat Diabetis

Syukur Mata Abah Selamat Dari Jadi Buta Akibat Diabetis

Oktober 17, 2017 0 By Suriya Majid

Tiada anak yang sanggup melihat abahnya buta akibat diabetis. Kalau boleh semua anak mahu melihat mak abah sihat walaupun diusia tua.

Wanita ini tahu bahawa beliau perlu lakukan sesuatu bila abahnya tidak seperti biasa. Awal tahun 2013,  abahnya disahkan mengalami penyakit kencing manis. Bacaan gula amat tinggi 17-18mmol/L.

Bertambah bimbang apabila bacaan ini tak pernah turun. Sudah macam-macam ikhtiar ubat dan suplemen tetapi keadaan makin teruk. Sampai tiada bacaan.

Berat badan abah turun mendadak, nampak sangat tidak sihat. Makan pun tidak lalu dan asyik letih. Lebih menyedihkan abah kata penglihatannya jadi kembang.

Komplikasi ini disebut sebagai macular edema. Akibat saluran darah halus pada mata pecah. Cairan atau darah akan masuk ke sebahagian retina dan mengganggu pusat penglihatan.

Semua objek menjadi kembang. Perkara yang dahulu mudah dibuat kini menjadi sukar. Seperti membaca dan memandu kenderaan. Kesian abah, hidupnya tak lagi sama seperti dulu. Kerjanya pun terganggu.

Setelah bermacam-macam ikhtiar yang dicuba tidak berkesan. Wanita ini akhirnya membelikan Vivix untuk abahnya.

mata kabur sebab diabetis

Kalau bukan kerana sayang dan tak mahu abah susah belum tentu lagi Vivix akan dibeli. Harganya bukan calang-calang RM475.00 sebotol.

Nilai duit boleh berubah sekelip mata jika keadaan mendesak bukan? Kesihatan orang tersayang akan menjadi pilihan kita berbanding duit.

Setiap malam tanpa jemu, anak solehah ini memberikan sesudu kecil Vivix buat abahnya. Setelah dua minggu, dibawa abahnya ke klinik untuk cek bacaan gula.

Alhamdulillah, bacaan gula sudah menjadi normal 4- 5mmol/L. Termakbul segala doanya yang mahu abah sihat macam dahulu.

Kini abah sudah kembali berselera makan. Abah boleh bekerja dengan baik tak nampak letih walaupun tiga shift. Muka pun nampak merah. Lega bukan kepalang, hilang resah melihat abah yang dah sihat.

Lebih penting lagi, mata abah tak jadi buta akibat diabetis. Penglihatannya beransur semakin baik. Kehidupan abah kembali normal.

Kencing manis adalah penyakit seumur hidup. Namun dengan diet yang sihat, melakukan tips penjagaan mata dan ambil Vivix konsisten pesakit mampu hidup normal, sihat dan bahagia.

Hadiahlahkan Vivix ini buat mak abah yang sudah banyak berjasa pada kita. Ya sampai mati pun tidak akan bisa membalasnya.

Tetapi selagi ada umur, berbaktilah untuk keramat hidup ini.

Mahu hadiahkan Vivix buat mereka? Boleh hubungi;

Suriya Majid

Pengedar Vivix

SMS/WA;

0167731892

Emel;

suriyaabmajid@gmail.com

Nak beli terus secara online? Klik saja pada http://shaklee.com.my dan ikuti arahan selanjutnya.