Makanan Pesakit Buah Pinggang Tahap 4, Elakkan Dari Gagal Berfungsi

Makanan Pesakit Buah Pinggang Tahap 4, Elakkan Dari Gagal Berfungsi

Oktober 25, 2017 2 By Suriya Majid

Saya ingin kongsikan senarai makanan pesakit buah pinggang tahap 4. Makanan ini membantu anda agar kembali sihat, bertenaga dan kerosakan buah pinggang tak semakin memburuk.

Apabila sakit buah pinggang telah sampai ke tahap ini, sebenarnya buah pinggang anda sudah rosak teruk.

Hanya 15% dari 100% fungsinya yang masih berjalan.

Sisa protein, lebihan cecair dan mineral terkumpul. Ini menyebabkan muka sembap, kaki dan tangan bengkak, loya, mual dan sukar untuk makan. 

Makanan Pesakit Buah Pinggang Tahap 4

Senarai makanan sakit pinggang pesakit tahap 4 ini bertujuan membantu anda mengurangkan simptom. Selain itu, membantu anda untuk dapatkan nutrisi yang cukup agar tak mengalami masalah tak cukup nutrisi. Berat badan juga dapat distabilkan.

makanan pesakit buah pinggang

 1- Protein

Pesakit CKD tahap 4, disarankan untjk mengambil 0.6 grams bagi setiap 1 kg berat badan. Katakan berat badan anda 75 kg, oleh itu protein yang hanya dibenarkan 45 grams (0.6 grams x 75 kg).

Separuh dari protein haruslah dari jenis yang mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan. Lebih baik lagi jika skor PDCASS (Protein Digestibility Corrected Amino Asid Score) 1.0. Bermakna protein ini dapat diserap sepenuhnya. Saya cadangkan ESP (Energizing Soy Protein) kerana ia mempunyai dua ciri penting seperti di atas.

Selebihnya anda boleh mengambil ayam, telur, ikan dan susu.

2- Sodium

Jumlah sodium yang dibolehkan hanya 1000-4000 mg sehari. Ia bergantung pada keseimbangan cecair dan tekanan darah. Jumpa dengan doktor untuk jumlah yang betul.

Elakkan diri dari makanan yang diproses yang dibeli seperti sosej. Makanan dalam tin dan makanan segera juga tidak dibolehkan.

Ubat diet kepada ‘clean diet’. Lebih sihat dan baik untuk buah pinggang anda.

3- Cairan

Makanan pesakit buah pinggang tahap juga mestilah terkawal cairan yang diambil. Air yang terkumpul menyebabkan bengkak, nafas pendek, tekanan darah tinggi dan air kencing berkurangan.

Dapatkan berapa ml air yang dibolehkan. Ini tidak sama diantara satu pesakit dan pesakit lain.

4- Potasium

Hanya 2000 ke 3000 mg sehari jumlah potasium yang dibenarkan.

Berikut makanan yang perlu dikawal pengambilan oleh pesakit buah pinggang:

 • Avocado
 • Tembikai susu
 • Pisang 
 • Kentang

Kesemua jenis makanan di atas tinggi kandungan potasium.

5- Fosforus

Anda perlu mengehadkan fosforus dalam diet harian. Antara makanan yang tinggi fosforus adalah:

 • Keju
 • Aiskrim
 • Coklat
 • Kacang

Dapatkan maklumat sesuatu makanan sebelum anda makan. Boleh juga rujuk pakar nutrisi di hospital yang anda dapatkan rawatan.

Anda perlu kuat untuk terus kuat melawan sakit ini. Pastikan anda mendapatkan kalori secukupnya bagi mengelakkan badan terus susut dan buah pinggang semakin lemah.

Berusahalah supaya buah pinggang tidak terus gagal berfungsi.

Cukupkanlah keperluan nutrisi penting dengan makanan-makanan yang baik untuk memperbaiki buah pinggang. Berikut adalah contoh makanan tersebut:

 • Kobis
 • Bunga Kobis
 • Bawang Putih
 • Telur Putih
 • Ikan
 • Minyak Zaiton

Lengkapi nutrisi yang diperlukan dengan suplemen yang baik. Saya sarankan ESP dan Vivix bagi meningkatkan fungsi buah pinggang anda.

ESP membekalkan protein yang lengkap dengan segala amino asid yang baik untuk buah pinggang. Vivix pula suplemen yang mengandungi resveratrol dan polyphenol. Berfungsi memperbaiki sel-sel pada buah pinggang dan membantu menghasilkan sel yang lebih sihat.

Kesannya kerosakan buah pinggang dapat disekat dan diundurkan. Jika anda bernasib baik, tidaklah perlu anda melalui dialisis yang menyakitkan.

Jika ada pilihan rawatan yang lebih baik, mengapa tidak bukan?

Anda mahu berikhtiar dengan Vivix dan ESP? Boleh hubungi;

Suriya Majid

Pengedar Vivix

SMS/WA;

0167731892

Emel;

suriyaabmajid@gmail.com