Mati Pucuk Akibat Kencing Manis, Betul Ke?

Mati Pucuk Akibat Kencing Manis, Betul Ke?

November 13, 2017 0 By Suriya Majid

Mati pucuk dan kencing manis adalah dua perkara yang berbeza, namun ianya berkaitan diantara satu sama lain. Benar ke mati pucuk akibat kencing manis?

Mati pucuk atau ‘erectile dsyfunction’ adalah keadaan di mana seseorang itu mengalami kesukaran untuk mencapai ereksi.

Lelaki yang mengalami kencing manis mengalami dua hingga tiga kali ganti untuk terkena mati pucuk. Apabila seseorang lelaki telah berumur 45 tahun dan mula mengalami masalah mati pucuk, itu adalah tanda anda mungkin ada penyakit kencing manis.

 

Secara purata 10 peratus lelaki yang berumur di antara 40 hingga 70 mengalami mati pucuk kronik. 25 peratus mengalaminya secara sederhana. Hampir semua lelaki akan mengalami mati pucuk apabila semakin tua. Apatah lagi jika ada penyakit kencing manis.

 

The Boston University Medical Center melaporkan, bahawa separuh lelaki yang telah disahkan ada penyakit kencing manis jenis 2 mengalami mati pucuk 5 hingga 10 tahun setelah didiagnos. Jika lelaki-lelaki tadi ada penyakit jantung, kemungkinan untuk mati pucuk lebih besar.

Namun, keputusan kajian tahun 2014 menyarankan jika pesakit kencing manis menjalani gaya hidup yang sihat, ia akan mengurangkan simptom penyakit dan meningkatkan kesihatan seksual. Ini termasuklah makan diet yang seimbang dan rajin bersenam.

Punca Mati Pucuk Di Kalangan Pesakit Kencing Manis

Kencing manis dan mati pucuk, kedua-duanya berkaitan dengan sistem saraf. Gagal mengawal tahap gula dalam darah mengakibatkan kerosakan saluran darah halus dan juga saraf.

Kerosakan saraf-saraf itulah yang menjadi punca pesakit gagal mengawal ransangan. Di mana lelaki itu tidak mencapai tahap ereksi yang secukupnya. Pengaliran darah yang berkurangan dari saluran darah yang rosak juga mengakibatkan mati pucuk.

 

Adakah Benar Mati Pucuk Akibat Kencing Manis?

Ya kencing manis adalah punca mati pucuk, jika anda:

 • gagal menguruskan kandungan gula dalam darah
 • tertekan
 • mengalami depresi
 • diet yang tidak sihat
 • tidak aktif
 • obesiti
 • merokok
 • minum alkohol dalam kuantiti yang banyak
 • hipertensi teruk
 • mengambil ubat yang boleh menyebabkan mati pucuk sebagai kesan sampingan
 • mengambil ubatan untuk masalah tekanan darah tinggi, sakit dan depresi

Rawatan Mati Pucuk

Ikuti kisah si isteri yang ingatkan suaminya ‘kunyit’, rupanya mati pucuk. Setelah mencuba pelbagai petua dan rawatan, akhirnya si isteri cuba berikan Vivix untuk suaminya yang ada kencing manis. Syukurlah, mujarab. Pasangan ini kembali berbahagia.

 

ubat mati pucuk

Urat saraf kembali dan berfungsi dengan baik, masalah mati pucuk pun selesai. Mahu cuba Vivix bagi atasi mati pucuk akibat kencing manis? Hubungi;

Suriya Majid

Pengedar Vivix

SMS/WA;

0167738192

Emel;

suriyaabmajid@gmail.com