Cara Merawat Diabetes Elak Saraf Kaki Terus Rosak

Cara Merawat Diabetes Elak Saraf Kaki Terus Rosak

April 4, 2018 0 By Suriya Majid

Saraf kaki adalah bahagian paling mudah rosak apabila ada diabetes. Bagaimanakah cara merawat diabetes supaya saraf kaki kekal sihat?

Berikut adalah 3 cara merawat diabetes yang boleh dilakukan pesakit untuk mengelakkan komplikasi pada saraf kaki. Bahaya jika saraf kaki terus rosak. Kerosakan yang teruk boleh mengakibatkan kaki terpaksa di potong.

Saraf kaki yang rosak teruk boleh menyebabkan kaki di potong.

1- Amalkan Diet Sihat

Ini cara yang paling penting, ubah diet yang lampau. Dan amalkan diet yang sihat. Kurangkan pengambilan karbohidrat ringkas, makan protein yang sihat dan makan banyak sayuran hijau.

Apa itu karbohidrat ringkas? Makanan berkarbohidrat ringkas akan menyebabkan bacaan gula dalam darah meningkat. Makananya adalah seperti nasi dan roti.

Gantikan ia dengan karbohidrat kompleks seperti sayur-sayuran hijau.

2- Tinggalkan Gula Tambahan

Gula ada penyebab diabetes dan pengambilannya juga akan menyebabkan bacaan gula meningkat tinggi. Bacaan gula yang tinggi akan menyebabkan kerosak saraf kaki lebih cepat berlaku.

Tinggalkan apa sahaja minuman atau makanan yang ada gula tambahan.

Bersenam akan menyebabkan gula di dalam darah bertukar menjadi tenaga. Kesannya bacaan gula akan lebih stabil. Komplikasi kerosakan saraf kaki juga dapat dielakkan.

Selain itu, bersenaman juga meningkatkan pengaliran darah yang baik pada kaki dan tangan. Aliran darah yang baik akan menghalang kerosakan saraf kaki dari berlaku.

Lakukan senaman yang ringan dahulu, dan tambahkan sedikit demi sedikit mengikut kesesuaian badan dan umur.

Lakukan ketiga-tiga cara ini secara konsisten. Anda akan merasai perubahan yang lebih baik.

Jika anda mahu mengambil suplemen bagi membantu anda menguruskan penyakit ini dengan lebih baik, saya sarankan anda untuk mengambil Vivix Shaklee.

Saintis Shaklee mengambil masa 20 tahun bagi mengkaji dan melakukan ujian klinikal bagi menjamin kualiti dan keberkesanan Vivix. 100% diperbuat dari bahan-bahan semulajadi.

Vivix selamat diambil oleh pesakit kerana tiada gula tambahan di dalamnya. Ia membantu menstabil bacaan gula, meningkatkan tenaga dan menyokong kesihatan urat saraf terutama saraf kaki.

Vivix membantu meningkatkan kesihatan badan secara menyeluruh.

Anda nak cuba Vivix? Boleh hubungi saya Suriya Majid di 0167731892.