Rawatan Kencing Manis Terbaru, Tiada Lagi Insulin Berkali-kali

Rawatan Kencing Manis Terbaru, Tiada Lagi Insulin Berkali-kali

April 16, 2018 0 By Suriya Majid

Semakin hari, semakin hebat rawatan kencing manis yang tersedia untuk dipilih. Mungkin ini akan menjadi berita paling baik buat pesakit, apatah lagi yang kena cucuk insulin berkali-kali dalam sehari.

Rawatan terbaru ini mungkin akan membuatkan anda bebas dari mencucuk insulin. Buat masa ini sudah ada saintis hebat yang sedang berusaha menghasilkan pankreas tiruan yang boleh mengawal dan menyelaraskan gula di dalam darah.

Namun buat masakini, sudah pun ada banyak ubatan terbaru dan peralatan insulin yang membuatkan kehidupan pesakit semakin mudah dan selamat.

Tidak lagi sama seperti zaman dahulu. Menyusahkan!

Pilihan Rawatan Terbaru

1- Afrezza

Ini adalah insulin ‘inhaler’ untuk merawat kencing manis jenis 1 dan 2. Mendapat sambutan yang hebat pada Februari 2015. Ia digunakan pada waktu sebelum makan, bertindak meransang insulin dalam badan.

Tidak seperti ‘inhaler’ dahulu, saiznya besar. Afrezza ini lebih mudah digunakan dan menpunyai saiz yang sedang elok mudah dibawa ke mana-mana.

Jika anda merokok atau mempunyai masalah paru-paru, Afrezza ini bukan untuk anda.

2- Medtronic MiniMed 640G

Alat ini sungguh canggih, tidak lagi perlu menyuntik sendiri insulin 3-4 kali sehari. Ianya ibarat pankreas tiruan.

Medtronic adalah kombinasi pam insulin dan alat yang boleh mengawal paras gula di dalam darah secara berterusan.  Pesakit tidak perlu melaras kuantiti insulin, semuanya dilakukan oleh alat yang canggih ini.

Apabila gula di dalam darah sudah stabil, ia akan berhenti mengepam insulin masuk. Sebaliknya, apabila gula mula naik, mesin ini akan mula bekerja semula.

Tidak dapat dipastikan samaada alat ini sudah ada di Malaysia. Namun saya yakin, jika ada pun tentu harganya puluhan ribu.

3- Ranibizumab (Lucentis)

Doktor telah menggunakan ubat ini merawat masalah mata iaitu macular edema di kalangan pesakit yang tidak mempunyai kencing manis.

Namun pada Februari 2015, FDA telah memnjadikan Ranibizumab ini sebagai ubat utama diabetis retinopati. Iaitu komplikasi kronik penyakit kencing manis yang boleh membuatkan seseorang pesakit menjadi buta.

Harganya juga boleh tahan mahal. Satu suntikan bernilai 1,000 pound, kalau ditukarkan kepada RM lebih kurang RM6,000. Rawatan ini mungkin memerlukan lebih dari satu suntikan.

Terdapat satu lagi rawatan alternatif buat pesakit kencing manis. Kosnya juga tidak terlampau mahal sehingga membebankan. Masih lagi di dalam kemampuan majoriti orang di Malaysia.

Rawatan pelengkap yang saya ingin kongsikan ini adalah suplemen Vivix. Mengandungi resveratrol yang mempunyai pelbagai kebaikan untuk pesakit kencing manis.

Vivix ini diperbuat 100% dari sember botanikal semulajadi. Bahan utamanya adalah anggur muscadine, digabungkan dengan tumbuhan pilihan yang telah menjalani ujian klinikal. Ia selamat dan tidak mengandungi sebarang bahan kimia merbahaya.

Berikut adalah cara bagaimana Vivix membantu pesakit untuk lebih sihat:

  1. Mengawal dan membantu menstabilkan paras gula dalam darah
  2. Melambatkan komplikasi kencing manis dari berlaku
  3. Meningkatkan kesihatan pankreas

Walaupun penyakit kencing manis ini tidak dapat diubati, masih ada cara lain meneruskan hidup yang lebih sihat dan bahagia.

Berikan peluang ini kepada diri anda. Ikuti rawatan doktor dan lengkapinya dengan menjaga pemakanan, bergerak aktif dan mengamalkan suplemen yang bersesuaian, seperti Vivix.

Telah ramai pesakit kencing manis yang berjaya menikmati kehidupan yang lebih baik. Buatlah pilihan yang bijak dalam menangani penyakit anda.

Anda mahu mencuba Vivix? Boleh hubungi;

Suriya Majid

Pengedar Vivix

SMS/WA;

0167738192

Emel;

suriyaabmajid@gmail.com