Paras Gula Tinggi, Kawalnya Secara Semulajadi Elak Komplikasi Bahaya

Paras Gula Tinggi, Kawalnya Secara Semulajadi Elak Komplikasi Bahaya

Oktober 25, 2018 2 By Suriya Majid

Paras gula tinggi adalah musuh utama bagi pesakit kencing manis. Gula dalam darah yang tidak terkawal akan mendedahkan pesakit kepada komplikasi penyakit.

Mata buka akibat kencing manis adalah antara komplikasi yang sering melanda pesakit. Selain itu terdapat juga beberapa komplikasi lain yang kronik seperti:

Kunci utama bagi menstabilkan paras gula tinggi adalah dengan menguruskan kencing manis dengan baik.

Cara Kawal Paras Gula Tinggi Supaya Sentiasa Sihat

Kunci utama bagi mengawal gula dalam darah yang tinggi adalah pengurusan penyakit kencing manis yang betul. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan:

1- Pemakanan Sihat

Apabila anda sudah disahkan menghidap kencing manis, cara makan dahulu tidak lagi boleh diikuti. Anda perlu menukar kepada pemakanan yang lebih sihat.

paras gula tinggi

Gula dalam darah yang tinggi itu bukanlah hanya disebabkan minuman atau makanan manis. Tetapi ia adalah disebabkan oleh pengambilan nasi, roti atau mee (karbohidrat) secara berlebihan.

Kurangkan makan nasi atau karbohidrat lain. Lebihkan pengambilan sayuran hijau dan makan protein yang sihat.

Anda juga boleh menukarkan beras putih yang biasa kepada beras perang atau beras rebus. Beras-beras jenis ini rendah kandungan glisemik indek, yang mana ia membantu menstabilkan paras gula tinggi.

2- Lebih Aktif

Adakah anda tahu bahawa menonton tv selama 2 jam, boleh meningkatkan risiko kencing manis sebanyak 20%. Ini telah disahkan boleh kajian seorang doktor dari Harvard School.

Apabila menonton tv seseorang itu akan menjadi tidak aktif bukan?

Jadi jika hobi anda menonton tv, mungkin anda perlu tukarkannya kepada aktiviti yang lebih menyihatkan. Seperti berjalan-jalan selama 10-15 minit.

Cara lain, elakkan duduk melebihi satu jam pada satu-satu tempat. Bangun dan berjalan-jalanlah sebentar supaya badan anda bekerja.

3- Mula Mengambil Suplemen

Kencing manis adalah jenis penyakit yang biasanya disahkan setelah badan mengalami gangguan kesihatan. Seperti badan lesu, kencing malam lebih kerap atau rasa haus yang keterlaluan.

Ini menandakan tubuh badan anda tidak lagi dapat berfungsi sebaiknya. Mengambil suplemen yang bersesuaian akan membantu mengembalikan kesihatan anda.

Bukan itu sahaja, suplemen juga membantu anda untuk mengawal paras gula tinggi di dalam darah.

Tapi anda perlulah berhati-hati memilih suplemen. Kerana terlalu banyak lambakan suplemen yang dikatakan bagus untuk mengawal kencing manis, tetapi akhirnya membuatkan pesakit lebih menderita.

Cara Kenali Suplemen Yang Baik

Terdapat beberapa cara yang anda boleh lakukan sebelum membuat keputusan membeli suplemen:

1- Bebas Dari Bahan Bahaya

Ini adalah bahagian paling penting. Selidiki dahulu bahan yang digunakan. Elakkan suplemen yang ada steroid, pemanis tiruan dan pewarna tiruan.

Paling baik adalah suplemen yang dihasilkan dari 100% bahan semulajadi.

2- Elakkan Percaya Testimoni Semata-mata

Testimoni sesuatu produk boleh jadi betul. Tapi ada juga yang direka untuk menambat hati pembeli.

Oleh itu, elakkan dari percaya bulat-bulat pada testimoni.

3- Jenama Terkenal atau Tidak

Jenama suplemen juga memainkan peranan penting ketika memilih suplemen. Apa lagi jika anda mempunyai keadaan tertentu (penyakit kencing manis).

Elakkan diri dari membeli produk atau jenama yang kurang dikenali. Pilih jenama yang mempunyai track record yang positif dan lama di pasaran.

Suplemen Vivix Untuk Kencing Manis?

Antara suplemen yang lulus dalam saringan dalam tiga cara memilih suplemen adalah Vivix.

Vivix ini adalah suplemen yang diperbuat daripada 100% bahan semulajadi. Anggur muscadine atau ‘supergrape’ adalah bahan utamanya.

Ianya digabungankan dengan tumbuhan botanikal terpilih bagi mengoptimumkan keberkesanannya. Tanpa sebarang gula tambahan, pemanis dan pewarna tiruan. Dan juga ianya bebas dari steroid.

Kandungan resveratrol dan polyphenol di dalam Vivix terbukti membantu bagi mengawal paras gula tinggi di dalam darah.

Ada banyak kajian mengenai kebaikan resveratrol dalam pengurusan penyakit bahaya ini.

Bukan sahaja Vivix dihasilkan dari bahan terbaik di dunia. Malah syarikat yang mengeluarkannya juga mempunyai rekod baik sejak 100 tahun yang lalu.

Jika Vivix ini tidak berkualiti, mana mungkin syarikat yang mengeluarkannya boleh kekal selama 100 tahun bukan? Shaklee adalah syarikat yang bertanggungjawab ke atas suplemen Vivix ini.

Semakin hari, semakin ramai orang yang telah mendapatkan khasiat dari Vivix ini. Ayah saya sendiri sudah merasai sendiri, paras gulanya terkawal sejak mengamalkan Vivix.

Kencing manis ini tidak akan boleh dirawati. Kunci utamanya adalah mengawal gula agar sentiasa di tahap yang baik. Supaya komplikasi dapat dielakkan lebih lama.

Anda mahu dapatkan kebaikan Vivix?

Boleh terus klik pada butang ‘Beli Sekarang’ seperti di bawah: