Tingkatkan Imun Badan Dengan Makan Pengat Labu Kuning?

Tingkatkan Imun Badan Dengan Makan Pengat Labu Kuning?

April 10, 2020 0 By Suriya Majid

Korang pernah tahu tak yang labu kuning ni ada kebolehan untuk tingkatkan imun badan? Biasa orang kita bila sebut labu mesti teringat pengat labu. Pergh sedapnya makan sejuk-sejuk.

Cuma kalau betul-betul mahu manfaatnya tu, bukan hanya makan isi labu. Tapi kena makan sekali bijinya.

Saiznya memanglah kecil, tapi sangat kaya dengan nutrisi yang boleh meningkatkan sistem imun badan. Antaranya Vitamin A, E, C, antioksidan, folate dan zinc.

Sekarang kita dah tahu manfaat labu, tapi bagaimana caranya untuk memakannya?

tingkatkan imun badan

Cara Makan Biji Labu Supaya Dapat Tingkatkan Imun Badan

  1. Makan mentah, ini kalau anda memang seorang yang sukakan cabaran.
  2. Masukkan dalam masakan. Kalau masak sayur labu, masuk je sekali bijinya. Bila dah masak ia akan lembut.
  3. Suka kuaci labu? Buat saja sendiri, pisahkan biji labu dari isi dan kemudian bersihkan. Kemudian bolehlah dipanggang.
  4. Atau gorengkan saja biji labu yang sudah dibersihkan dengan sedikit minyak zaitun.

Suplemen Biji Labu Menyokong Sistem Imun Yang Kuat

Hebat ke tak hebat biji labu ni, sampaikan ada seorang doktor pakar immunologi dari Jepun buat kajian. Sebelum tu, saya nak kongsikan dulu satu lagi fakta yang supercool tentang biji labu.

For years, even before there was research on the subject, pumpkin seed oil and the extract from pumpkin seeds were believed to help fight bacteria and viruses. What researchers have discovered is the lignans pinoresinol, medioresinol, and lariciresinol help with its antimicrobial and anti-viral properties. There‚Äôs even a molecule called interferon gamma (IFN-gamma) inside of pumpkin seeds which has been shown to help fight the formation of microbes. All of these work together to make pumpkin seeds one of the best lines of microbial defense you can find.

https://healthasitoughttobe.com/blogs/news/70497221-pumpkin-seeds-crazy-health-benefits

Nampak saja kecil, tapi Masyaallah khasiatnya sangat mengagumkan. Interferon gamma inilah yang dijumpai oleh Doktor Yasuhiko Kojima. Ia boleh melawan mikrob (bakteria, virus, fungi, alga dan protozoa) yang terbentuk di dalam sel manusia.

Doktor Jepun ni tak berhenti di situ saja, ia teruskan kajian untuk mencari lagi beberapa bahan semulajadi bagi memperkayakan formulasi interferon.

Akhirnya setelah 40 tahun, beliau berjaya memformulasikan NutriFeron Granules.

NutriFeron Granules

Suplemen ini telah digunakan sebagai ubat traditional bagi menguatkan sistem imun. Ia akan membantu badan menghalang virus dari membiak. Kesan badan lebih kuat dan tidak mudah sakit.

Jika anda sedang mencari suplemen tingkatkan sistem imun, saya cadangkan NutriFeron ini. Ianya sesuai untuk semua dari anak-anak hingga dewasa.

Anda boleh WA di 0167731892.

Terima kasih.