Menonton TV Punca Kencing Manis, Ye Ke?

Tengok tv pun boleh jadi punca kencing manis, betul ke ni? Dr Frank Hu daripada Harvard School menyatakan; “Setiap 2 jam masa menonton tv, ianya akan meningkatkan risiko terkena kencing manis sebanyak 20%”. Bayangkan kalau kita menonton tv berjam-jam lamanya. Makin tinggilah risiko untuk terkena penyakit bahaya ini. Secara logiknya, ketika kita menonton tv tubuh…

By Suriya Majid November 3, 2018 3

Cara Kawal Gula, Berkesan Supaya Tak Kena Cucuk Insulin

Kalau kita taip ‘cara kawal gula’ di carian Google ada beratus cara yang dicadangkan. Tapi apakah cara tersebut berkesan? Atau hanya sekadar petua ikut-ikutan yang masih belum terbukti keberkesanannya. Saya mahu membawakan satu kisah sahabat sendiri, namanya Kak Fazi. Baru-baru ini ibunya telah disyorkan oleh doktor untuk mengambil suntikan insulin sendiri di rumah sebagai cara…

By Suriya Majid November 2, 2018 0

Vivix Shaklee Berkesan Hentikan Kesan Buruk Makan Fast Food

Kajian Dr. Paresh Dandona dari University of New York berjaya membukti yang Vivix Shaklee ini mampu hentikan kesan buruk selepas makan fast food. Hasil kajian ini telah diterbitkan di dalam Journal of  Clinical Endocrinology & Metabolism. Beliau dan rakan-rakannya telah membuat kajian ini terhadap sekumpulan orang dewasa yang sihat. Mereka semua diberikan tipikal sarapan di…

By Suriya Majid November 1, 2018 1

Paras Gula Tinggi, Kawalnya Secara Semulajadi Elak Komplikasi Bahaya

Paras gula tinggi adalah musuh utama bagi pesakit kencing manis. Gula dalam darah yang tidak terkawal akan mendedahkan pesakit kepada komplikasi penyakit. Mata buka akibat kencing manis adalah antara komplikasi yang sering melanda pesakit. Selain itu terdapat juga beberapa komplikasi lain yang kronik seperti: Kegagalan buah pinggang Saraf kaki rosak dan terpaksa dipotong Komplikasi mengancam…

By Suriya Majid Oktober 25, 2018 2

Cara Beli Vivix Menggunakan Kad Kredit atau Debit

Anda mungkin sukakan kepantasan, jadi cara beli Vivix di atas talian menggunakan kad kredit atau debit adalah yang paling sesuai. Tanpa perlu Whatsapp, SMS atau menelefon Pengedar Shaklee, anda boleh terus membeli Vivix. Mudah bukan? Cara Beli Vivix di Website Shaklee 1. Klik Butang Beli Sekarang Setelah klik butang ‘Beli Sekarang’, anda akan dibawa ke…

By Suriya Majid Oktober 5, 2018 0

HHS Diabetes, Komplikasinya Mengancam Nyawa

HHS Diabetes atau dikenali sebagai Hyperglycemic Hyperosmolar Syndrome. Ia adalah satu komplikasi yang boleh mengancam nyawa pesakit kencing manis. Keadaan ini boleh terjadi apabila diabetes tidak dikawal. Malah ada juga yang mengalami komplikasi ini tanpa didiagnosis. Risiko HHS diabetes ini boleh meningkat jika seseorang pesakit itu tidak  mengawasi kadar gula dalam darah, sakit atau mendapat…

By Suriya Majid Oktober 4, 2018 0

Kaki Luka Bernanah Sembuh Selepas Ikhtiar Vivix

Orang yang ada kencing manis memang berisiko tinggi dapat kaki luka bernanah. Selumbar yang halus pun boleh menjadi penyebab. Inikan puka paku berkarat. Kaki Luka Bernanah Pijak Paku Karat Kisahnya, bapa mertua penghidap penyakit kencing manis. Gula dalam darah memang tiggi, tetapi beliau tidak pernah nak berpantang makan. Nak dijadikan cerita, satu hari beliau membuat…

By Suriya Majid September 6, 2018 0

Buat Keputusan Yang Bijak, Tapi Bagaimana?

Celik sahaja mata kita sudah dihadapkan untuk buat keputusan yang bijak. Tapi macam mana nak buat keputusan supaya hidup semakin berjaya dan bahagia? Setiap keputusan yang telah dibuat datang bersama kesan yang bakal berlaku dalam hidup. Sebagai contoh, pilih terus bangun tidur. Anda akan sampai awal di tempat kerja, dan kemungkinan disebabkan ini anda bakal…

By Suriya Majid September 6, 2018 1